O Sokobanji

Sokobanja, koja ima tradiciju od preko180 godina bavljenja organizovanim turizmom, postala je turistički centar kontinentalnog dela Evrope. Različitost predela, zbog koje Sokobanja poseduje jedinstveni indetitet, je suština njene magične privlačnosti.

Sokobanju karakterišu njeni termomineralni izvori, čist vazduh obogaćen negativno naelektrisanim jonima, živopisni pejzaži, izuzetni gastronomski proizvodi poput sireva ili jagnjetine ispod sača, zvuči harmonike na tradicionalnom takmičenju harmonikaša i konačno gostoljubivost njenih meštana i ljubaznost turističkih radnika.

Budući, da Sokobanja ima izuzetan geostrateški položaj i da se nalazi na najkraćem putu koji spaja centralnu Evropu sa Bliskim Istokom, logično je bilo da osvajači koji su vekovima pustošili naše krajeve, utabaju stazu upravo kroz Sokobanju. Kroz zvaničnu istoriju i onu koja se još uvek pamti, Rimljani su bili prvi koji su primetili blagodetno dejstvo termalnih izvora i tu sagradili prva kupatila u kojima su se okrepljivali i opuštali. Lekovitu moć sokobanjskih izvora tople vode takođe su prepoznali i Turci u periodu njihovog osvajanja i na temeljima rimskih termi izgradili svoja kupatila, koja su u to vreme predstavljala prestiž. Tako da i dan danas stoji sačuvano kupatilo Amam i koristi se u svrhu očuvanja zdravlja i mladosti i lečenja raznih zdravstvenih tegoba.

Osećaj blagostanja dok boravite u Sokobanji ostaje dugo prisutan i nakon povratka kući. Podmladićete i dušu i telo okruženi jedinstvenim prirodnim bogatstvom i još jednim autentičnim aspektom srpske, evropske kulture.

Gastronomski specijaliteti sokobanjskog kraja otvoriće vam novi uvid čula ukusa i mirisa, a različitost atmosfera sokobanjskih restorana, darovaće vam nezaboravno iskustvo.

Ovde će svako naći šta mu je potrebno. Ako želite mir i tišinu ili sa druge strane avanturu i uzbuđenje, prilike da to i dobijete su ogromne. Zato, ne propustite šansu da čudesni spoj prirode, istorije i kulture naroda koji su boravili na ovim prostorima, obogati vaše životno iskustvo.

  • Osvojite vrh Rtnja „Šiljak“,
  • Jedrite na Bovanskom jezeru,
  • Šetajte uređenim i obeleženim pešačkim stazama,
  • Vozite planinski bicikl ili jednostavno
  • Uživajte u šarmu mermernog šetališta, koji je poznat i po svojim kafeima i letnjim baštama.

Ukoliko volite uzbudljiv noćni život, pravu atrakciju će te doživeti u sokobanjskim diskotekama i kafanama sa muzikom uživo. I još jedna stvar koja iznenadi, bukvalno svakog gosta, su niske cene, koje vam nakon izuzetnog provoda, nabace dodatni osmeh na licu i pozivnicu da dođete ponovo.

Compare

Unesite termin za pretragu